Slide background

WAT IS EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, helpt bij klachten die ontstaan zijn als direct gevolg van het meemaken van een akelige gebeurtenis.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in je leven en ervoor zorgen dat je psychische klachten ontwikkelt. Vaak gaat het om herinneringen aan de gebeurtenis die zich blijven opdringen, bijvoorbeeld angstwekkende beelden (flashbacks, herbelevingen) of nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn prikkelbaarheid (snel schrikken, slecht slapen, snel geïrriteerd raken), vermijding (situaties/mensen/plaatsen uit de weg gaan), angst en somberheid. Wetenschappers denken dat herinneringen aan deze ingrijpende gebeurtenis(sen) niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Door middel van Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, worden de herinneringen beter opgeslagen in het geheugen, waardoor ook de bijbehorende klachten zullen verminderen of verdwijnen.

Bij EMDR vraagt de therapeut je om over de gebeurtenis te vertellen en daarna stil te staan bij het beeld dat je nu nog het akeligst vindt. Terwijl je je concentreert op dit beeld en wat je erbij denkt en voelt, vraagt de therapeut je om nog iets anders te doen.

Dat kan zijn:

  • Met je ogen de vingers van de therapeut volgen, die voor je gezicht heen en weer bewegen.
  • Luisteren naar geluidjes via een koptelefoon.

Regelmatig zal de therapeut even stoppen met de geluidjes of oogbewegingen om te vragen wat je merkt of wat er in je opkomt. De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens of lichamelijke reacties. De therapeut zal je vervolgens vragen je te concentreren op de belangrijkste verandering, waarna de oogbewegingen of geluiden weer beginnen. Je zult merken dat je het beeld van de bewuste gebeurtenis steeds beter kunt verdragen. De behandeling gaat door totdat je niet meer van slag raakt als je aan de gebeurtenis denkt.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. EMDR wordt beschouwd als een effectieve therapie voor mensen die last hebben van herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen. Met EMDR therapie kunnen zowel eenmalige als frequent meegemaakte traumatische ervaringen worden verwerkt. Voor meer informatie over deze therapie verwijzen we je naar www.emdr.nl.


WIL JE EEN AFSPRAAK MAKEN?

Wil je een afspraak maken bij Zipper & Plomp Psychologie? Stuur ons dan een bericht via de button ‘MAAK HIER JE AFSPRAAK’